Overgangsoefentherapie

Oefentherapie kan op verschillende manieren worden ingezet om overgangsklachten te verminderen:

  1. Vermindering van opvliegers en nachtelijk zweten: Onderzoek heeft aangetoond dat stressmanagement en ontspanningsoefeningen de frequentie en intensiteit van opvliegers en nachtelijk zweten kunnen verminderen. Deze oefeningen helpen het lichaam te ontspannen en reguleren de lichaamstemperatuur.
  2. Verlichting van stemmingswisselingen: Lichamelijke en mentale oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressieve klachten en stemmingswisselingen die vaak geassocieerd worden met de overgang. Door bewust te bewegen, maak je endorfines (‘gelukshormonen’) vrij die je stemming positief beïnvloeden.
  3. Vermindering van spier- en gewrichtsklachten en versterking van spieren en botten: De overgang, in combinatie met de toenemende leeftijd, kan vervelende spier- en gewrichtsklachten veroorzaken. Ook neemt het risico op osteoporose (botontkalking) toe. Oefentherapie helpt bij het verminderen van deze klachten en versterkt de spieren en botten.
  4. Verbetering van slaapproblemen: Een gezonde leefstijl met regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ontspanning draagt bij aan een betere slaapkwaliteit en vermindering van slaapproblemen tijdens de overgang. Lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen verminderen gevoelens van stress en helpen het lichaam te ontspannen.


Overgangsoefentherapie is geschikt voor jou wanneer:

  • Je wilt dat jouw klachten serieus worden genomen.
  • Je wilt begrijpen of jouw klachten passen bij de overgang en wat er in je lichaam gebeurt.
  • Je praktische handvatten zoekt om klachten te verminderen en je weer gezond te voelen.
  • Je een hulpvraag hebt gericht op een gezonde leefstijl, klachtvermindering en/of het leren omgaan met klachten.
  • Je geen hormoontherapie wilt, niet in aanmerking komt voor hormoontherapie of begeleiding zoekt ter aanvulling op hormoontherapie.
  • Ook vrouwen die (om medische redenen) vervroegd in de overgang zijn gekomen (prematuur ovariële insufficiëntie) kunnen baat hebben bij oefentherapie.


Meer informatie over overgangsoefentherapie vind je op: overgangsoefentherapie.nl

E-mailen
Bellen
LinkedIn