Schroth scoliose-therapie

De methode Schroth is een oefentherapeutische methode, die ontwikkeld is in Duitsland. Daar wordt deze methode op grote schaal succesvol toegepast. Daarnaast is de effectiviteit van deze 3-dimensionale oefenmethode wetenschappelijk aangetoond. 

Schroth richt zich voornamelijk op mensen met een scoliose. Bij hen is er een zijwaartse verkromming van de
wervelkolom, die gepaard gaat met een draaiing en een afvlakking van de wervelkolom. Vaak is de scheefstand van de schouders opvallend. 
Ook mensen met een versterkte thoracale kyfose (ronde bovenrug), zoals deze bijvoorbeeld voorkomt bij de ziekte M.Scheuermann, kunnen succesvol behandeld worden met deze methode.

De Schroth methode combineert de ademhaling met het maken van corrigerende bewegingen in de
3 verschillende vlakken tegelijk. Zo worden verkrampte spieren gerekt en verzwakte spieren
versterkt. Hierdoor wordt stand van de wervelkolom gecorrigeerd.
Wanneer er een brace moet worden gedragen begeleidt de oefentherapeut hierin.
Er worden oefeningen aangeleerd die thuis gedaan kunnen worden zodat een optimaal resultaat bereikt kan worden. Het thuis oefenen is daarmee een essentieel onderdeel van de behandeling. De Schroth therapeut heeft daarnaast een coachende rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen en het bewust worden van de eigen voorkeurshoudingen. 

Jolanda Carpay is onze Schroth therapeut en zij heeft haar opleiding gevolgd in de Asklepios Klinik in Bad Sobernheim in Duitsland. Een aparte folder over de Schroth Scoliose therapie is verkrijgbaar in de praktijk.

E-mailen
Bellen
LinkedIn